Hirret

Tavallisesti hirret, joita käytetään rakenteisiin, ovat 6metriä pitkiä ja seinän paksuus 20 senttimetriä. Projektin mukaan puita on saatavilla aina 12metrin pituuteen asti, valinnan mukaan korkeus 10 ja 35-40 senttimetrin välillä ja seinän paksuus 10 ja 26 senttimetrin välillä. Hirsien kuivatustapa on myöskin asiakkaan itsensä päätettävissä.

Soikionmuotoinen hirsi.
Soikionmuotoinen hirsi     Soikionmuotoinen hirsi

Soikionmuotoinen hirsi on perinteinen materiaali Norjalaisessa puuarkkitehtuurissa. Hirret näyttävät seinissä pyöröhirreltä - mutta seinät ovat tasaiset. Hirren korkeus seinissä voi ola 250 ja 450 mm:n väliltä asiakkaan toiveiden mukaan. Suurempaa hirren korkeutta käytettäessä liitosten määrä vähenee.

            Hirsi     Hirsi


Pelkkahirsi.

Pelkahirsi     Pelkkahirsi

Pelkkahirsi mahdollistaa tasaisemmat seinän pinnat soikionmuotoisen tai pyöröhirsiseinän verrattuna, liitosten pinta-aloja on myös mahdollista laajentaa.

Pelkkahirsien pinnat voi tehdä sileänä tai päinvastoin niillä voi myös korostaa kirvestyön jälkiä.

            Pelkkahirsi     Pelkkahirsi


Pyöröhirsi.

Pyöröhirsi     Pyöröhirsi

Käsin kuoritulla pyöreällä hirrellä on etunaan vahva ulkoinen puukerros (katoaa yleensä hiottaessa), joka säästää rakennusta kylmän tunkeutumiselta sisään alhaisissa lämpötiloissa ja kasvattaa hirren kestävyyttä. Lisäksi vahva kerros antaa puulle lisäsuojaa ympäristötekijöiltä ja auttaa puun luonnollisessa ilmanvaihdossa. Profiloimattoman pyöröhirren kuoritaan aina käsityönä. Kuljetushinnat ovat korkeammat niille kuin muille hirsityypeille ja eristysominaisuudet ovat hieman huonommat ovaalin muotoisiin hirsiin verrattuna. Silti luonnollinen ulkonäkö ja kurvikkuus saattavat olla ratkaisevia ominaisuuksia päätöstä tehdessä.

Skip Navigation Links.